måndag 29 september 2014

Frustration

Mini verkar nöjd. Han går glad till förskolan. Han har vid något tillfälle sagt att ingen vill leka med honom. Jag har tagit upp det med pedagogerna och de har slagit bort det med orden "nej nej, det är lite rörigt så här i början, men det ger sig"

Ikväll har Mini berättat en annan version. Och jag tror på den. Sorg. Mini vill inte leka med pojkarna som slåss (det hade inte jag heller velat). Hans fd bästis har hittat en annan kompis. Mini är långt framme verbalt och kunskapsnivån på t ex matte ligger högt över hans ålder (matte är tema). Det kan vara en del av problemet. 

Avdelningen har en strategi att barnen själva ska lösa konflikter, men jag blir tokig på att det ska gå ut på att de slåss! Mini berättade att t o m när han säger till en pedagog, efter att kompisen inte lyssnat, så säger de åt honom att säga till själv. Igen. Inte OK i min bok!

Och barnen måste få stöd i att släppa in varandra i leken. Jag tolererar inte att han känner sig utstött. 

Arg, ledsen och besviken mamma. 

3 kommentarer:

  1. Åh så inte ok! Klart barn måste lära sig att lösa konflikter men inte på ett dåligt sätt. Jag jobbar hela tiden med att lära min son att om han och något annat barn blir så arga att de vill slåss så MÅSTE de hämta en vuxen som kan medla istället. Det är ju så man lär sig att lösa konflikter med ord. Och självklart ska det inte vara så att den som inte löser konflikter med att slåss måste börja bli fysisk för att också få vara med.

    Sen känner jag igen frustrationen som förälder, vi har haft en förskola som agerat på liknande sätt. Det har resulterat i att jag idag har en snart 5-åring som lärt sig att dra grejer från de mindre barnen, för det gjorde de stora barnen med honom :(

    Önskar jag hade en fix och färdig lösning på problemet, för oss blev det iaf bättre när vi bytte förskola nu i augusti!

    SvaraRadera
  2. Som jag känner igen mig i det du skriver, har likadant med mitt mittenbarn (pojke). Jag tror dessvärre inte att det är pedagogiken som säger detta utan mer det faktum att förskolan idag mer är förvaring är pedagogik och utveckling. För vår del har det tyvärr blivit så att sonen tagit efter de andra och nu börjat att slåss istället för att uttrycka sig verbalt (har även gjort att han pratar mindre och inte ens svarar på tilltal) Nu jobbar vi stenhårt här hemma med hur man ska uppföra/bete sig . Men det är tungt.Hoppas det löser sig för dig och Mini på ett bra sätt!

    SvaraRadera