torsdag 11 april 2013

Skärmtid

Många barnfamiljer har begreppet skärmtid. Det refererar oftast till tid som barnen får sitta vid dator och padda, samt TV (antar jag). För ett tag sedan insåg jag att Mini var lite besatt av telefoner. Och även om jag inte alls spenderar mycket tid med gagets när Mini är vaken har han ändå snappat upp det där med att jag har den i fickan OCH att den är viktig. Därför lägger jag nu alltid telefonen ifrån mig när jag är hemma och bus är vaken.

Så länkade Pippigull-mamman hit:
http://www.unt.se/barnochforaldrar/nar-mobilen-tavlar-mot-barnen-1811437.aspx

Och det kändes ännu viktigare. Jag vill inte att han ska tävla mot en pryl! Jag har en kompis som alltid låter telefonen gå först. Det har hon alltid gjort, så jag vet hur det känns. En gång reste jag mig från fikabordet och gick i ren protest. Om jag umgås med någon vill jag att de ska vara här med mig, inte i en SMS-konversation om ngt annat, eller Gudbevare uppdatera en status. Eller som när jag lämnade kafebordet, svarade ett telefonsamtal och spenderar 10+-minuter med kallprat. Visst, OK, om det är viktigt eller jobb.

Så tillbaka till artikeln och det jag själv kommit på. Skärmtid är inte ett begrepp jag använder angående Mini (än), men däremot använder jag det för/om mig själv.

Hur mycket skärmtid har du? Och framförallt NÄR har du skärmtid?

4 kommentarer:

 1. För mycket!!! skärmtid har jag. Men inte när jag umgås med andra.
  Under dagen blir det bara snabba tittar i fb och lite mailläsande. På kvällen blir det en stund varje dag, lite mer än vad jag egentligen tycker vore rimligt. Samtidigt är det ett sätt att koppla av på kvällen.

  SvaraRadera
 2. Jag har ingen androidtelefon, och i ärlighetens namn - superskönt. Så när jag inte är hemma är det inga problem, sen kan jag dra igång datorn lite för mkt hemma, mest när Bambi sover men även när han är lite trött och ligger i soffan och kollar på Pettson&Findus. Som nu tex. Ska bli lite bättre på att inte använda datorn när han är vaken.

  SvaraRadera
 3. Det har blivit avsevärt mindre skärmtid på fritiden nu, men det brukar infalla precis när jag borde sova. Lite nöjes-skärmande som jag ångrar när klockan ringer på morgonen.

  Men jag försöker att låta bli telefonen när jag är med barnen.

  Idag är det fredag, ha en mysig dag!

  SvaraRadera
 4. Aaaalldeles för mycket!! :( Jag läste också en artikel som någon hade länkat på FB och jag SKÄMDES!!! Jag går in på FB och Instagram 50 miljarder gånger i minuten - hur mycket kan hända på den tiden egentligen?!?! Jag gör det utan att ens reflektera över det. Men sen jag läste artikeln så tänker jag på det och jag försöker verkligen minska på det. I alla fall under tiden Klara är vaken. Eftersom jag nu är medveten om det och inte gillar det så hoppas jag att jag snart har blivit bättre!! :)

  SvaraRadera