torsdag 29 november 2012

Det här med jultomten

Mini har en fascination för skägg (som han faktiskt delar med mamma, men det är en helt annan historia). Han älskar att titta på män med skägg. Kommentera. Peka. Han pratar om skägg och går och kliar sig på hakan och pratar om sitt eget (imaginära) skägg. Vid ett tillfälle pratade han även om mammas skägg, men det gör han nog inte om.

Ni kan ju förstå vilket Mecka Mini har nu när det finns jultomtar överallt. Alla med skägg. "Titta skägg" "Titta tomten! Titta tomtens skägg mamma!"

Det är lite sött och jag har väl inte uppmuntrat det, men samtidigt inte hyssjat honom. Det är bara bilder.

Tills igår. Vi var på IKEA och på väg mot kassan får Mini syn på en man med vit stor mustasch som är vaxad uppåt sådär ni vet och lite kortare skägg på hakan. Jag såg hur Minis ögon växte till tefat. Det lilla knubbiga pekfingret for ut och Mini utbrister: "TIIIITTAAA MAAAMMMAAAAA! Titta TOMTEN MAAAAAMMMAAA! TOOOOMTEEEEEEN!! Tomtens SKÄÄÄÄÄÄGG!"

Mannen går precis bredvid och jag ler lite urskuldrande mot honom samtidigt som jag försöker tysta ner Mini lite. Varpå mannen säger direkt till Mini:
"Jaså, du kände igen mig? Ja det är jag som är tomten och snart kommer jag hem och hälsar på dig." Han ler med snälla ögon och ger Mini en klapp på kinden.

Jag säger: "Har du varit en snäll pojke Mini?"
Varpå mannen svarar. "Jaaaa då han är ju så snäll, det har jag fått höra!"

Åh, underbara människa! Vi utbytte glittriga glada blickar över Minis huvud. Han vinkade hejdå och gick. Mini har sedan dess pratat andäktigt om tomten.

Och om tomtens skägg förstås.

18 kommentarer:

 1. åhhhh fasan vad härligt!! :)

  SvaraRadera
 2. Tänk att det fortfarande finns sådana människor! :-) Det inger onekligen lite hopp i en värld som annars är allt för trist.

  Jag hade för övrigt en flicka här i butiken för någon vecka sedan, skulle väl tippa på att hon var runt fyra år, och vi kom att prata om tomten, vilken hon med klar stämma påtalade att han inte fanns, han var bara utklädd. Jag hävdade motsatsen, det är väl självklart att tomten finns! Mini vet ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Mini vet. Han har ju träffat honom. Underbara människa!

   Radera
 3. Tack och lov att dom finns, tomte eller ej!

  SvaraRadera
 4. Åh, så underbart! :)

  SvaraRadera
 5. Nämen då finns ju tomten! Härligt möte.

  SvaraRadera
 6. Men vilken härlig karl!! :) Man blir så glad av att höra en sådan historia. Mysiga människa!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att han får en riktigt god jul

   Radera
 7. Å vilken underbar människa!

  SvaraRadera
 8. Tänk om alla barn kunde få uppleva det och om det fanns fler så ljuvliga människor!!
  Tänk...det kanske faktiskt var tomten ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var liten trodde jag att vi bodde granne med tomten baserat på att N var så snäll att han bara måste vara tomten. Ja och så såg jag ju polisongerna sticka ut bakom masken. Ljuva 70-tal!

   Radera
 9. Tänk vad enkel och chosefri han är tomten, som kan gå omkring alldeles som vanligt på Ikea och helt plötsligt göre en liten Mini sällsamt lycklig!

  SvaraRadera