onsdag 19 oktober 2011

Moment 22

Så, nu har Mini hostat i två veckor och det blir värre och värre. Han kan inte sova och trött går han till förskolan och ännu tröttare kommer han hem. Idag har han inte alls varit där. Jag hade en idé om att vända mig till vården för att få hjälp. Få det kollat. Kanske få hjälp som gör att han kan sova. Trots hosta.

Jag startade dagen med att ringa vårdcentralen: "Åh, men det finns en hostmedicin du kan ge till ett så litet barn. Fråga på apoteket, de vet!"

Så efter en hopplöst gnällig och strulig förmiddag fick jag till slut ner ungen i vagnen och till lunch kom vi iväg. Till apoteket. Som överhuvudtaget absolut inte rekommenderar någon hostmedicin till barn under 2 år!

Så vi gick till nästa apotek, som svarar samma sak och att om han nu är 13 månader ska definitvt en läkare lyssna innan man ger någon hostmedicin alls.

Efter det var det omöjligt att komma fram till vårdcentralen. Men tack för rådet hörrni. Väldigt användbart. Särskilt som apotekspersonalen suckar och frågar på vilken vårdcentral man har fått rådet och sen nickar igenkännande när man berättar om vilken. Jag är inte den första och blir väl inte heller den sista.

Varför ska det alltid vara så struligt och svårt?

6 kommentarer:

 1. När jag var på vårdcentralspraktik senast sa min handledardoktor att honung var lika bra som hostmedicin! Direkt från skeden (ej varmare än 40 grader). Hederlig svensk hårdhonung, den flytande har varit uppvärmd och kan då ha förlorat en del av de goda egenskaperna. Hoppas det blir bättre snart, gnäll och sömnlöshet är ingen bra kombo.

  SvaraRadera
 2. Så rumsvarm hårdhonung? Är det okej med honung för ettåringar?

  Tack!! :-)

  SvaraRadera
 3. Från 12 månader kan man ge honung :-)
  (å spenat å allt annat som varit "förbjudet" innan )
  Min dotter är 13 månader och har precis som Mini haft förkylning efter förkylning, hosta, tandsprickning and you name it i typ 2-3 månader nu. Sova funkar ju liksom inte. Känns som man e tbx vid spädistiden med korta korta sovpass och bebis på sig eller bredvid sig å ag sover ytligt och på vakt HELA tiden. E oxå allergisk mot gnäll så kämpigt e väl bara förnamnet. Har använt slemlösande till henne (på rekomendation av VC) Bromhex. Det stämmer att man inte ska använda hostdämpande till små barn eftersom det hämmar just andningen mm MEN slemlösande e ju helt ok. Å nässprayen går åt en del oxå (tur att det varit ca 4-5 dagar mellan kurerna iaf) å ibland i nödfall blir det näsfridan.(mycket skrik blir det då tyvärr)
  Hoppas hoppas verkligen att det ger med sig för Mini snart så ni båda får komma igen och samla välbehövliga krafter

  SvaraRadera
 4. Åh, Erika, det låter som att du har det jobbigare än jag. Styrka till dig!

  Skönt att slippa tänka på vad man kan och inte kan ge liten. Jag ska prova med honung. Mini hade dock en supernatt och sov 14 h med två korta hostattacksavbrott. Vi har använt näsdroppar, eftersom jag inte tyckte att jag hade kontroll om han verkligen fick upp någon Nezeril i näsan med sprayen. Numera har han förstått att dropparna hjälper honom och ligger snällt när han får dem (gulleplutten). Näsfridan lärde vi oss att använda när vi låg inlagda med RS-viruset. Halleluja för den! Mini gillar den inte, men jag använder den i princip dagligen i alla fall. Sista dagarna har jag däremot nästan inte fått ut något med den dock, men jag antar att det betyder att vi är på väg åt rätt håll.

  Idag är Mini på förskolan och jag på jobbet. Även om det jag får gjort är minimalt. Imorgon ska jag ha ett riktigt möte, med en riktig kund. Läskigt för en som upptäckt att hon inte kommer ihåg grundläggande jobbtermer.

  SvaraRadera
 5. Knas och kalas20 oktober 2011 21:16

  Men Gud vad man glömmer fort! Tänkte inte alls på det där med honung och ett-åringar!! Tur att Mini passerat gränsen i alla fall.... Hälsningar från Dr Knas

  SvaraRadera