onsdag 18 januari 2012

Tips för dig med en ettåring!

Ni är ju ett gäng mammor med något yngre barn än Mini som läser här. Kom på mig själv med att sitta och tänka på saker jag gör som kanske är till nytta för andra att läsa. Saker som underlättar vardagen för en ensamstående mamma, eller tja, det kan nog underlätta för alla föräldrar rent generellt.

1. Sluta bära
Att dra runt på barnet sliter på kroppen. Jag har förvisso aldrig varit så armstark som jag är nu och jag har förvisso inga problem med ryggen, men vad livet blir lättare om man slutar att bära på barnet av bara gammal ohejdad vana. Mini får gå så mycket han bara kan och jag uppmuntrar honom mycket att röra sig själv istället för att hänga på mig. Det kan vara rätt frustrerande. Särskilt med ett barn som gärna springer åt helt motsatt håll när man säger "kom!", men jag tänker att det betalar sig i längden.

Mini går duktigt själv in på förskolan. Han halvspringer till soffan när det är dags för kvällsvällingsmys. Han går själv in till sovrummet när det är nattningsdags och själv ut till köket när det är frukost. Han springer dock glatt åt andra hållet när jag har en torr blöja och tvättlappar i handen, eller tandborsten.

2. Hjälpa till att stänga
Oj, vad det är roligt att öppna lådor och skåp och utforska, men det är inte alltid det mest praktiska med en liten utforskare. För att inte tala om de vredesutbrott som kommer när mamma stänger möjligheten för de där utforskningarna.

Så jag lärde Mini att stänga. Nu blir han inte vansinnig när jag stänger diskmaskinen t ex, utan tar med viktig min tag i handtaget och kämpar med luckan tills den stängs. Skåpsluckan framför soporna är han notorisk med att stänga. Jag behöver inte ens be honom. Det bästa är nog känslan av att vara stor och bra som han förmedlar när han får hjälpa till.

3. Boosta det som kan bli problem
Minis säng är bara sååååå mysig. Nezerildropparna är ju bara sååååå bra. Tandkrämstuben med Bamse i princip helig. Vantarna såååå sköna.

Ibland slår dock boostningen över. Mini älskar sina skor så mycket att han brukar pyssla och plocka med dem och mer än en gång har jag kommit på honom med att gå runt och krama en sko eller två...

4. Snutte
Mini har en fin filt som snutte. Den är oslagbar som tröstare. Främst på förskolan och om det är någon annan som passar honom. Jag hade ingen riktig uppfattning om den gjorde skillnad, men förskolepersonalen har berättat om hur oslagbar den är för att få honom lugn och trygg.

5. Maten
Ja, ni vet ju. Mini äter som en liten häst. Fast det är numera en sanning med modifikation, för lilla Bus har blivit petig och äter inte längre allt som ställs framför honom och mata och truga är bara att glömma.

Det är lätt att bli frustrerad över det. Bara släpp. Jag sätter Mini i sin stol. Ställer maten framför. Hjälper till med att putta mat på rätt plats. Hälla upp dricka och sånt, men i övrigt så gör jag ingenting. Och Mini växer, sover och får faktiskt i sig mat även om det tar en mindre evighet och mycket landar på golvet allt som oftast. Jag uppmuntrar honom när det går bra och ignorerar när det inte gör det (ja om han inte katapulterar mat eller bara grisar för att provocera). Jag vägrar att göra mat till en fajt och jag vägrar ta illa upp.

Ja, det där var mina fem bästa tips just nu. Hoppas att någon kan ha nytta av dem!


4 kommentarer:

  1. Superbra tips! Älskar att få höra hur andra gör och såå skönt när det är ganska lika som jag gör själv...

    /Linda

    SvaraRadera
  2. Haha vad underbart! :) Jag gillar din stajl, kör nog ungefär samma strategier. A har just börjat öppna/stänga skåp, och så klart har jag poängterat hur himla himla bra det är att sophinkskåpet är stängt och han såg mycket viktig ut när han fick stänga! :) Gullos.

    SvaraRadera
  3. Klockren taktik!! Jag tar genast till mig nummer ett!!! Nu hänger han som en vante på min höft mest hela tiden, speciellt när jag lagar mat. Och så ska jag boosta skorna som han hatar! ( resten gör vi redan, han kan även städa undan sina klossar och torka av soffbordet;-)
    /Jessica

    SvaraRadera
  4. Åh vad roligt att läsa erfarenheter! Kanske har ni andra bra råd att ge?

    SvaraRadera